Uitnodiging wijproeverij 10-10-2024   

WIJN VAN HET JAAR

Let op volgende: Wijnproeverij 7 11 2024      

 

                  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentatie Proeverij Waspik 2023

Wijnclub "In Vino Veritas" 

De Zwijndrechtse wijnclub “In Vino Veritas”. is een club van 25 mannen die interesse hebben in wijn  met het doel het versterken van een band van vriendschap tussen wijnliefhebbers d.m.v. het (doen) uitwisselen van ervaringen op het gebied van wijn binnen de ledenkring en het bevorderen van de wijnkennis van de  leden.De club heeft een externe adviseur die activiteiten kan ondersteunen en bijwonen. Een zeer gezellige club die sinds 1987 bestaat.

Regelmatige worden wijnproeverijen voor de leden gehouden, waar men zich laat voorlichten door interne of externe deskundigen op het gebied van wijn.Iedereen wordt geacht 1 x per jaar een activiteit te organiseren. Verder wordt 2 x per jaar  een activiteit samen met de partners georganiseerd . Eens in de  5 jaar is dat een buitenlandse wijnreis verder zijn dat activiteiten op resp. een avond , dag en het weekend. 

Op de jaarvergadering wordt het nieuwe programma voor het komende seizoen vastgesteld met de daar aan gekoppelde thema's en de organisatoren [leden] Na afloop van de jaarvergadering wordt de traditionele "wijn van het jaar"gekozen uit de ingebrachte geproefde wijnen van de leden.

 

 

Geniet van wijn maar drink met mate

Ik ben Wim. En ik hou van wijn. Maar niet teveel. Zo blijft wijn iets bijzonders. Want juist als ik wijn met mate drink, komen de wijn én het moment echt tot hun recht.

Daarom is het goed je te realiseren hoe en hoeveel je drinkt. Wine in Moderation noemen ze dat internationaal. Afgekort is dat Wim; en dat ben ik. Genieten is gezond, zeg ik altijd. Daarom vertel ik je graag hoe je door matig te drinken, echt van wijn kunt genieten.

Hou je van wijn en wil je meer weten? Kijk eens bij de tips die ik daarvoor heb en laat je inspireren.

https://www.wimoverwijn.nl

In Vino Veritas ondersteunt de Oudheidkundig Museum en Oudheidskamer "De Vergulde Swaen"vam de Historische Vereniging Zwijndrecht.

Mede hierdoor hebben wij de gelegenheid om daar 1 x per jaar de "gelagkamer" te gebruiken om een wijnproevrij te houden. Informatie bij de secretaris.

Vestigingsadres: Rotterdamseweg 53-55, 3332 AC Zwijndrecht, tel (078) 612 5681     www.swaen.org

Wist je dat:

-   bij Boonstoppel Wijnhandel  van Jerry Heezen [ onze ex. adviseur , Arie Boonstoppel ], je 15 % korting krijgt bij aankoop van minimaal 6 flessen wijn. [uitgezondert op aanbiedingen]  www.hetwijnportaal.nl

Wist je dat:

-   de uitnodigingen voor de te organiseren wijnproeverij uiterlijk 14 dagen voor de vastgestelde datum via mail naar de leden verzonden  dient te zijn. 

Wist je dat:

-   onze adviseur ook de uitnodiging krijgt voor de wijnproeverijen en bijeenkomsten met / zonder partner

Wist je dat:

-   als je geen ruimte ter beschikking hebt voor de organisatie van een wijnproeverij, In Vino Veritas  in de   "De Vergulde Swaen"  waar de Historische Vereniging Zwijndrecht is gevestigd 1x per jaar de  "gelagkamer" hiervoor kan gebruiken.     Informatie bij de secretaris.

Wist je dat:

-    t.b.v. wijnproeverijen de club  zelf ook wijnglazen ter beschikking heeft. Informatie bij de secretaris en dat er blanko proefformulieren van onze website gedownload kunnen wordenKlik hier

Wist je dat:

-    t.b.v. te houden wijnproeverijen op de website locaties staan vermeld waar je deze kan houden en door wie.

 

De kleur van een wijn kan ons vertellen hoe hij gemaakt is.

We hebben witte, rode, rosé en oranje wijnen (de helemaal hippe orange wines) dankzij flavonolen en anthocyanen, in water oplosbare pigmenten in de schil van druiven, die verantwoordelijk zijn voor de kleur van een wijn.

Als je een druif doorsnijdt zul je zien dat, ongeacht de kleur van de schil, het vruchtvlees geen kleur heeft (op enkele zeldzame uitzonderingen na). Bij het maken van rode wijn blijft de most in contact met de schillen van de (rode) druiven, die de wijn zijn kleur geven. Bij witte wijnen heeft de most tijdens de gisting geen contact met de schillen, zodat de wijn geen kleur krijgt. En het is dus ook mogelijk om van rode druiven witte wijnen te maken, bekend als blancs de noirs.

Een uitzondering vormen de oranje wijnen. Hoewel ze van witte druiven worden gemaakt, worden ze op dezelfde manier gevinifieerd als rode wijn. De most blijft in contact met de schillen, waardoor de wijn andere organoleptische kenmerken en een andere persoonlijkheid krijgt dan witte wijn. Langdurig contact met de schillen en blootstelling aan oxidatie tijdens het rijpingsproces resulteren in een oranje of amberkleurige wijn. Vandaar de naam.

Rosé wordt op dezelfde manier gemaakt als rode wijn, maar in tegenstelling tot rode wijnen is het contact van de most met de druivenschillen zo kort als de kleur gewenst is. Dat wil zeggen dat de uiteindelijke kleur afhangt van de contacttijd tussen de most en de schillen van de rode druiven, om zo de wijn te verkrijgen die elke wijnmaker voor ogen heeft.

 

De kleur zegt iets over de leeftijd of de staat van bewaring van de wijn.

Het is leuk om een wijn te kunnen vergelijken met een mens, beide wezens evolueren met de tijd, en net als bij mensen zijn er wijnen die beter verouderen dan andere en zijn er wijnen die, ondanks hun jeugd, ouder lijken dan ze zijn.

De kleur van de wijn geeft aanwijzingen over zijn rijpheid of leeftijd. Na verloop van tijd hebben rode wijnen de neiging hun intensiteit te verliezen en doffer te worden. Ze veranderen van levendig paars naar granaat- of roodbruine tinten. Bij witte wijn gebeurt het omgekeerde: van heldere geelgroene tinten vervaagt de kleur bij het ouder worden en wordt ondoorzichtig en bruinachtig richting gouden en amberkleurige tinten. Rosé toont ook zijn leeftijd. De levendige kleuren, variërend van framboos tot lichtroze, kunnen dof worden en bruinachtig worden.

Het is mogelijk om wijnen te vinden die, ondanks hun jeugd, zijn blootgesteld aan factoren die hun oxidatie of veroudering bevorderen, waarvan de symptomen tot uiting komen in hun kleur, aroma en smaak. Er zijn er ook die weliswaar een heldere kleur hebben vol van jeugdigheid, maar waarvan de smaak verbleekt, met een gebrek aan alcohol en zuurgraad, dus zonder het leven dat de kleur weerspiegelt. We kunnen prachtige uitzonderingen vinden. Grote wijnen die door hun kleur een gevorderde leeftijd vertegenwoordigen, maar die een benijdenswaardige levendigheid behouden. Of wijnen die voorbereid zijn op lange rijping, zoals sommige wijnen van de DOCa. Rioja die met de jaren beter worden, hoewel hun kleur in het glas tekenen van een lang leven vertoont.

 

De kleur geeft aanwijzingen over het ras waarvan de wijn is gemaakt.

Vooral bij rode wijnen kan de kleur een belangrijke aanwijzing zijn voor het gebruikte ras. Laag- of hooggelaagde wijnen kunnen kenmerkend zijn voor wijnen waarvan de kleur subtieler is, zoals die van het ras pinot noir, of wijnen waarvan de tonaliteit zo intens en gesloten is dat we niet door de vloeistof heen kunnen kijken, zoals een carignan of merlot.

Het feit dat een rode wijn een minder intense kleur heeft, die de indruk wekt verdund te zijn, is geen reden hem of af te wijzen, noch een indicator van gebrek aan karakter, structuur of kwaliteit. Het getuigt eerder van het respect van de wijnmaker voor het behoud van de kwaliteiten van de gebruikte druiven. De rode wijnen uit de Bourgogne van het ras pinot noir behoren tot de meest gewilde en duurste ter wereld, maar hun kleur is meestal licht en subtiel.

Wij hopen dat deze aanwijzingen van de kleur van wijn je helpen te genieten en meer te weten te komen over wat er in je glas zit, maar vergeet niet dat we niet alleen op het zicht, en in dit geval, op de kleur van een wijn kunnen vertrouwen voor de volledige analyse ervan. We hebben de medewerking van het gehemelte en de neus nodig. En wat een gebrek lijkt, kan zomaar een onderscheidende factor worden die een wijn uniek en bijzonder maakt.

Rode wijn

Bordeaux, Brunello, Rioja: wereldberoemde rode wijnen. Rode wijn haalt zijn kleur uit de schil van de (blauwe!) druif. Het vruchtvlees van de meeste druivenrassen is namelijk wit. Rode wijn varieert van helder lichtrood naar donkerrood, afhankelijk van de druivensoort, het herkomstgebied en de manier waarop de wijnmaker zijn druiven verwerkt. Daardoor is de variatie in smaak minstens zo groot: van kruidige Corbières tot soepele Zuid-Afrikaan. Aan de schil wordt ook tannine onttrokken, een bitterstof. Dat klinkt misschien niet fijn, maar de juiste hoeveelheid tannine geeft rode wijn net die stevigheid die hem zo aantrekkelijk maakt. Zeker aan tafel.

Indeling wijnen:

Vin de France, voorheen Vin de Table

Indication Géographique Protégée (IGP), voorheen: Vin de Pays / Landwijn met geografische herkomstbenaming

Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), met op Europees niveau Appellation d'Origine Protégée (AOP)

Het label Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS) is sinds 31 december 2011 afgeschaft.

Witte wijn

Sancerre, Chablis, Meursault zijn topwijnen in wit. Witte wijnen hebben minder tannine, omdat de druiven worden geperst vóór de vergisting begint. De variatie in smaak is er echter niet minder om. Een ontelbaar aantal witte-druivenrassen geeft in combinatie met hun terroir een eigen identiteit aan de wijn; van aromatische Chardonnay tot frisse Alvarinho. Daarnaast bepalen de beslissingen van de wijnmaker voor een groot deel de smaak van de wijn. Witte wijn kenmerkt zich door zijn frisheid. Zwoele dessertwijn, frisse mousserende wijn, lichte aperitiefwijn of stevige witte wijn aan tafel: gekoeld geschonken, verfrissen ze mond en geest.

Rosé wijn

Rosé is het beste van twee werelden: het verfrissende van witte wijn en de kracht van rode. De bekendste rosé is die uit de Provence. Rosé is niets anders dan een rode wijn gemaakt als een witte. De druiven worden gekneusd en al snel daarna geperst. In de korte tijd dat de schillen in contact zijn met het sap - niet meer dan enkele uren - geven ze kleur af: van frêle roze tot lichtrood. Rosé is ideaal als aperitief of op het terras. En weet u niet wat te schenken bij uw gerecht? Neem eens rosé! Die zal u verrassen.prijzen. Gerard Bertrand in de Languedoc is daar een goed voorbeeld van: met biologisch geteelde druiven maakt hij heerlijke wijnen.

 

Frankrijk

Frankrijk is bijna synoniem voor wijn. Franse wijnmakers hebben de standaard gezet voor veel wijnmakers in de rest van de wereld. Het geheim van Frankrijk? Terroir: het unieke samenspel van druivensoort, bodem en de weersgesteldheid in een bepaald wijngebied. Wijs geworden door eeuwenlang experimenteren, wisten de boeren welke druif in welke wijngaard de beste wijn opleverde. Het bleek een slimme zet die kennis om te zetten in wetgeving. Het systeem van gecontroleerde herkomstbenaming (appellation d'origine contrôlée) geeft u als koper de garantie dat er ook werkelijk een wijn van Pinot Noir uit de Bourgogne in de fles zit als er Bourgogne op het etiket staat.
 
Wijnen uit de beroemde Franse gebieden Bourgogne, Bordeaux, Beaujolais en Rhône zijn nog steeds wereldtop. In de minder bekende gebieden zorgt de concurrentie met de nieuwe wijnlanden voor een nieuwe stimulans: de wijnboeren worden geprikkeld nog betere wijn te maken tegen redelijke prijzen. 

 

Italië

De Grieken noemden Italië al 'oenotria', het land van de wijn. Zo onder de indruk waren ze van Italiaanse wijn. Nergens vindt u een zo grote verscheidenheid aan gebieden, druivenrassen en wijnsmaken. Omdat Italië tot 100 jaar geleden uit wel 20 verschillende staatjes bestond, vaak op natuurlijke wijze gescheiden door bergen en rivieren, ontwikkelde zich in alle gebieden een eigen wijncultuur. En Italianen zijn terecht trots op hun wijnen. De wereldberoemde Amarone en Barolo in het noorden, de Brunello en Chianti in Toscane en de onbekende wijnen van onbekende druiven, bijvoorbeeld Pecorino en Nero di Troia uit Zuid-Italië: ze zijn allemaal de moeite van het ontdekken waard. 

 

Spanje

Om elk jaar ongeveer evenveel wijn te produceren als Italië heeft Spanje 50 procent meer landbouwgrond nodig. De meer dan 1 miljoen hectare wijngaarden leveren gewoon minder druivensap, omdat het in Spanje heter en droger is. Aangezien het in dit soort omstandigheden moeilijk is elegante, frisse witte wijn te maken, was Spanje vooral beroemd om zijn stevige, op vat gelagerde, rode wijnen uit Rioja, bijzondere sherry's en natuurlijk Cava. 
De toetreding van Spanje tot de EU heeft een wijnrevolutie op gang gebracht. Moderne wijngaard- en wijnkeldertechnieken zorgen in streken als Rueda en Rias Baixas voor frisse en geurige witte wijnen, gemaakt van typisch Spaanse druiven als Verdejo en Albariño. De wijnrevolutie is nog niet ten einde: streken als Penedés, Bierzo, Costers del Segre en Priorat laten van zich horen. Spanje is op dit moment zonder twijfel het spannendste wijnland van Europa..

 

Zuid-Afrika

Nederlanders hebben iets met Zuid-Afrika. De eerste druiven werden rond 1650 in Kaapstad aangeplant door onze eigen Jan van Riebeeck om zeevaarders op weg naar Indië een drank mee te kunnen geven die langer houdbaar was dan water. De belangrijkste wijngebieden liggen tegenwoordig rond de stad Stellenbosch, genoemd naar de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel. De grote ster onder de Zuid-Afrikaanse druiven is de Chenin Blanc (ook wel Steen genoemd) met een breed scala uitstekende wijnen. De andere ster van Zuid-Afrika is de Pinotage, een kruising van Pinot Noir en Cinsault.
Waar Zuid-Afrikaanse wijnen voorheen vooral werden gewaardeerd vanwege hun vriendelijke prijs, zien we de laatste tientallen jaren een geweldige stijging in de kwaliteit. Oorzaak: druivenrassen en de plaatsen waar ze worden aangeplant, worden meer en meer op elkaar afgestemd.

 

Argentinië

Lange tijd was Argentijns vlees bekender dan Argentijnse wijn. Ondanks dat Argentinië bijna vier keer zoveel wijn produceert als buurland Chili, werd er weinig geëxporteerd. De kwaliteit was er niet naar en de nazaten van de Spaanse en Italiaanse immigranten dronken hun wijn gewoon zelf, bij voorkeur witte wijn bij hun asado (Argentijnse barbecue). Dat is nu wel anders. Sinds de jaren negentig is de kwaliteit van de wijn met grote sprongen vooruitgegaan. De nadruk ligt nu vooral op rode wijn. Dit alles is te danken aan de hulp van buitenlandse investeerders, waaronder opvallend veel Franse chateaus. De krachtige en kruidige wijn van de Malbec-druif is het vlaggenschip. De omstandigheden zijn er ideaal: bijna 300 dagen zon per jaar. Het tekort aan water wordt aangevuld met smeltwater uit de Andes.

 

Australië en Nieuw-Zeeland

In Australië vindt u de belangrijkste wijngebieden waar de mensen wonen: in het koele zuiden. In New South Wales rond Sydney, Victoria rond Melbourne en South Australia rond Adelaide komt u vooral wijnen tegen van Shiraz en Chardonnay. En dan van de stevige en kruidige soort: ideale wijnen voor bij de barbecue. Door de Aussies liefkozend 'barbie' genoemd en misschien wel hun grootste hobby. Ruim 1.500 km zuidelijker - en een aantal graden koeler - stuiten we op Nieuw-Zeeland, waar u overal wijngaarden vindt. Van Auckland op het Noordereiland tot aan Otago, ruim 1.200 km zuidelijker op het Zuidereiland. Hier zijn juist Sauvignon Blanc en Pinot Noir populair. Niet toevallig druiven die gebaat zijn bij een koel klimaat.
De populariteit van de wijnen uit Down Under is begrijpelijk: ze zijn toegankelijk en betaalbaar. En degene die beweert dat ze wat vlak en eenduidig zijn, moet dat hoognodig heroverwegen. Verfijning en onderscheidend naar herkomstgebied zijn de nieuwste trends.

 

Chili

Met 5.000 kilometer kustlijn is Chili extreem lang en smal. De meeste wijnbouw vindt u in de centrale vallei, met aan de ene kant de hoge Andes en aan de andere kant een veel lager kustgebergte. De ideale omstandigheden zijn hier overal hetzelfde met veel zon en veel Andes-smeltwater voor de irrigatie. Hierdoor worden de wijnen onderscheiden naar de druivensoort waarvan ze zijn gemaakt en minder naar de streek van herkomst. 
Chilenen zijn de kampioenen van de 'cepage'-wijnen. Maar dat gaat langzaamaan veranderen. Wijnboeren gaan op zoek naar gebieden met nog betere omstandigheden voor bepaalde druiven. Die vinden ze óf op de hellingen van de bergen of daar waar het kustgebergte onderbroken is en een frisse zeewind door de druivenranken kan blazen. Het belangrijkste kenmerk van Chileense wijn is en blijft 'waar voor je geld'.